top of page

VISIE

Stereotypering....

iets wat we van kinds af aan al met de pap lepel ingegoten hebben gekregen. Wat is stereotypering eigenlijk? Een stereotype is een overdreven beeld van een groep mensen dat vaak niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het is vaak een vooroordeel of negatief denkbeeld en wordt vaak gebruikt als rechtvaardiging van bepaalde discriminerende acties. Daarnaast zijn er ook voordelen aan stereotyperingen. Stereotypering helpt ons om de wereld cognitief overzichtelijk te maken.  Het kan ook helpen sociale evenementen en groepsgedrag te verklaren en het geeft duidelijkheid bij wie wij graag willen horen. Niet alleen nadelen dus.


Waar gaat onze lessenserie over?

In onze lessenserie behandelen we met de leerlingen de invloed van Disney op hun kijk in de maatschappij. Welke invloed heeft Disney op de stereotypering en het in stand houden hiervan? De leerlingen maken verschillende opdrachten en leren stereotypering te herkennen. In Disneyfilms, de perfecte elektronische babysitter, worden vrouwen als sneeuwwitje, de schone slaapster en assepoester verbeeld als huisvrouwen. Deze vrouwelijke karakters maken voornamelijk schoon en worden uiteindelijk gered door een prins op het witte paard. Gender stereotypering is één van de punten in Disneyfilms die duidelijk zichtbaar zijn en we groeien met dit vertekende beeld op. Het probleem van het vertekenende beeld ontwikkelt zich voornamelijk bij kinderen tot 10 jaar oud. Het verschil tussen fantasie en realiteit is er dan nog niet. De onderdanige prinsessen zijn een voorbeeld voor de jonge meisjes, jongens leren dat ze niet mogen huilen en groot en sterk moeten zijn en ook je huidskleur heeft invloed op wat je toekomstkansen zijn in het leven. Mannelijke personages praten drie keer zoveel als de vrouwelijke personages, ook als de hoofdpersoon een vrouw is.  Dit is niet iets wat je bewust zal opvallen tijdens het kijken van een Disneyfilm. Al zal dit wel onderbewust de jonge meisjes het idee geven dat te veel praten als vrouw ongemanierd is en niet gewenst. Als een kind dit meekrijgt en als realiteit gaat zien zullen we nooit verder komen met de gelijkheid waar we zo naar verlangen. Het racisme wat in de oudere Disneyfilms zit wordt nu gecensureerd, verandert of voorzien van een racismewaarschuwing. Ook krijgen vrouwen een sterkere rol in Disneyfilms door de jaren heen. Zo is er al een groot verschil te zien tussen sneeuwwitje die wordt wakker gekust door haar droomprins en Mulan die in het leger gaat om haar ouders te beschermen. Ook in de film Frozen worden vrouwen sterk neergezet in deze film wordt het huwelijk besproken waaruit de volgende quote komt: ‘je kan toch niet trouwen met iemand die je maar een dag kent?’. De droomprins speelt in deze films niet zo’n grote rol meer. Er zit dus wel degelijk vooruitgang in de emancipatie.

Wat willen we met onze lessenserie bereiken?

Wij willen dat de leerlingen oog krijgen voor stereotypering in animaties en films. Dit willen wij bereiken door in onze lessenserie met de leerling filmfragmenten te bekijken die we uit Disneyfilms hebben gehaald. Hieraan hebben wij leuke opdrachten gekoppeld zodat de leerlingen actief aan het werk worden gezet met het onderwerp. Ook worden er relevante vragen gesteld om de leerling aan het denken te zetten over het onderwerp. We hebben bewust gekozen voor deze werkvormen omdat Disney bekend is geworden door zijn animatiewerk. Daarom gaan de leerlingen aan de slag met stopmotion en het tekenen van nieuwe genderrollen.

​

​

​

Mikewatowzki_Zwartelijnen.png
Winniedepooh_zwartelijn.png
Nemo_Zwartelijnen.png
Assepoester_Zwartelijn_edited.png
MickeyMouse_Zwartelijn.png
bottom of page